Tips och råd vid rosacea

Vissa omgivningsfaktorer kan förvärra symtom vid rosacea. Om du utsätts för sol och värme, äter stark mat och använder en viss typ av hudvård eller make up kan du uppleva att din rosacea blir sämre. Här följer några tips och råd som är bra att känna till vid rosacea.

Make up vid rosacea

Ansikte

Använd en gultonad olje- och parfymfri foundation och concealer med UVA/UVB-skydd. En foundation ska matcha din hudton så nära som möjligt medan concealer bör vara en nyans ljusare. Applicera i lätta rörelser. En mineralfoundation är ofta ett bra alternativ för hud med rosacea eftersom den oftast inte innehåller irriterande ingredienser.

Kinder

Var sparsam med rouge. Mineralrouge är ett bra alternativ. Eftersom huden redan tenderar att ha en del färg, så svep lätt på kinden med en skir nyans (om du använder rouge alls).

Läppar

Undvik röda nyanser på läpparna eftersom det kan framhäva hudens rodnad. Använd en neutral färg. Ett bra alternativ är beigetonat läppglans.

Ögon

Satsa på en skonsam ögonmakeup, använd gärna parfymfria och allergitestade produkter. Mascara och eyeliner ska vara lätt att applicera och lätt att ta bort genom att bara skölja med ljummet vatten. Välj neutrala toner, de innehåller mindre pigment och är därför mindre irriterande än skuggor med starka toner.

Rengöring

Välj en mild ansiktsrengöring som passar din hudtyp, gärna fri från parfym och färgämnen. Använd fingertopparna och rengör med lätta rörelser, gnugga och skrubba inte huden. Skölj med ljummet vatten. Badda ansiktet torrt med en mjuk bomullshandduk.


Hudvård vid rosacea

Råd vid ansiktsrengöring

Vid rosacea är huden ofta inflammerad och irriterad och dess naturliga skyddsbarriär är försvagad. Därför är det viktigt att välja hudvårdsprodukter som minskar inflammationen och förbättrar skyddsbarriären. Undvik tvålar och rengöringsprodukter som är starkt parfymerade, liksom kortisonkrämer och produkter med ett högt (basiskt) ph-värde. Välj en mild ansiktstvätt för känslig hud med ett neutralt eller lätt surt (lågt) pH-värde.

Tips! Undvik hett vatten vid rengöring av ansiktet för att förhindra rodnad och irritation på huden. Skrubba och gnugga inte utan använd fingertopparna istället.

Undvik ansiktsvatten med alkohol

Hudens naturliga fett som finns kvar efter rengöring skyddar huden och ska inte avlägsnas. Har man rosacea bör man undvika produkter som till exempel ansiktsvatten med alkohol i eftersom det kan orsaka sveda och försämring av ansiktsrodnaden. Om du ändå vill använda ansiktsvatten, välj en mild variant utan alkohol och med återfuktande egenskaper.

Välj en mild ansiktskräm

För personer med rosacea är det viktigt med fuktighetsgivande hudvård. Den främjar uppbyggnaden av den naturliga skyddsbarriären, minskar torrhet och lindrar sveda och hetta i huden. Återfuktande produkter rekommenderas dessutom i kombination med utvärtes läkemedel vid rosacea.

Tips! Välj en mild och fuktgivande ansiktskräm som är fri från parfym, färgämnen och konserveringsmedel


Sol, värme och rosacea

Använd solskyddsmedel

Använd solskyddsmedel som del i din dagliga hudvård. Det är viktigt med en hög solskyddsfaktor (minst SPF 30) och att krämen/stiftet har både UVB-och UVA-skydd. Använd rikligt med solkräm och smörj in dig med ett nytt lager solskydd efter bad och efter att du torkat dig med handduk.

Bär skyddande kläder och solglasögon

Använd luftiga kläder, helst i bomull, och en solhatt för att skydda dig från solen. Solglasögon rekommenderas också.

Finn en plats i skuggan

Ha picknick, koppla av och läs en bok i skuggan i stället för i solen. Likaså om du ägnar dig åt sport, träning och andra utomhusaktiviteter.

Solljus reflekteras

Kom ihåg att sand och vatten reflekterar solljus, vilket är ännu en bra anledning till att skydda sig extra när man är nära vatten.

Undvik solen när den står som högst på himlen

Den mest grundläggande skyddsåtgärden är att undvika solen mellan klockan 11 och 15. Då är solens strålar som starkast.


Mat, dryck och rosacea

Alkohol

Alkohol kan utlösa rosacea. Därför kan det vara värt att minska på intaget av vin, öl och sprit för att begränsa utbrottens frekvens och intensitet.

Het dryck och mat

En riktigt varm kopp te eller kaffe kan vara värt att undvika om du vill tänka på hudens bästa,
liksom mat som just tagits ut från ugnen eller mikron, till exempel en het soppa. Det betyder
inte att du måste äta kall eller ljummen mat, men undvik det som är skållhett.

Starka kryddor

Var uppmärksam på starka kryddor som curry, chili, svartpeppar, vitpeppar och cayennepeppar, liksom olika kryddsåser, eftersom de kan trigga igång besvären.

Värme från spis och grill

Eftersom stark värme kan ha en utlösande effekt på rosacea kan det vara bra att skydda ansiktet när du grillar eller lagar mat.


Läs mer om

Mer om triggerfaktorer och om vad som orsakar rosacea »


Senast uppdaterad: 21 maj, 2018